Кукери – родолюбци от Полена, Черниче и Осетеново развяха дълги трибагреници на фестивала в Симитли

Български трибагреници развяха групите от Полена, Черниче и с. Осетеново, общ. Павел баня на кукерския фестивал в Симитли. Групата от с.Полена, общ. Симитли, с ръководител Веселин Топузов, се състои от 140 участници /80мъже, 40 жени и 20 деца/. Най-малкият участник е на 2 годинки – Йорданка Илиева.

Групата се състои от: поп, дявол, горски, дядо коледа, булка и младоженец, свекър и свекърва, бабугери, мечка и мечкари, цигани, старци и др. Групата на село Полена е участвала многократно на международни и общински фестивали и е печелила много награди 3 първи места от Перник и 2 втори . Най – възрастния участник е на 60 години и се казва Смилен Шопов.

Кукерски състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” с. Осетеново, общ. Павел баня с ръководител Валентин Райчинов се състои от 40 участника /24 мъже, 9 жени и 7 деца/. Съставът е носител на много награди, медали, грамоти и отличия от международни и републикански фестивали: като гр. Перник, гр. Разлог, гр. Ямбол, гр. Габрово, гр. Раковски, гр. Стара Загора, гр. Казанлък, гр.Стрелча, с.Турия и др. Най – възрастните участници са на по 70 години – Тодор Григоров и Мария Стаева

Групата на село Черниче, начело с кмета Георги Стефанов, развя отново най-дългия трибагреник в историята на фестивала. Костюмите на Черниче също не отстъпваха на отличените за най-красиви.

Pin It