Кукер от Банско – кандидат за Гинес

Мъж от Банско отглежда 10 години кози, за да направи най-впечатляващия кукерски костюм, който може да кандидатства за Гинес. Причината – косъмът е дълъг метър и 5 сантиметра. Досега рекордът е бил 90 см. Как е постигнал това и кой е мъжът – разказва екип на Нова тв. Мерак – ще чуете тази дума от Мимо поне няколко пъти. Няма да намерим по-подходяща, за да опишем живота му.

10 години – точно толкова е чакал Мимо да облече кожите на бабугер, както наричат кукерите в Банско. Защото 10 години е отглеждал козите, от които е създал костюма. Такъв не е правен досега.

Меракът да има такъв костюм се ражда, още когато бил на 7 години. Загубил баща си, но от него му останала любовта към кукерската традиция. Така и не успял да си направи свой костюм.

Тайната била в отглеждането на козите. Викнал обаче приятели и излязъл от къщи. Не можел да гледа как убиват онези, за които се грижел като деца. Следващата тайна на костюма е разчесването на кожата. Тук основно помогнала съпругата му.

След целия този разговор разбрахме и още нещо – защо не е продал костюма си, макар да са му предлагали изкусителната сума от 50 хиляди лева.

Костюмът нямало да стане без помощта на братята Кристиян и Станислав Качулски от Симитли.