Кметът Апостолов – част от дискусията със спортния министър „Бъдеще в Европа- Какво предстои?“

Спортисти, ръководители на спортни клубове, представители на спортната общественост бяха част от обучението „Бъдеще в Европа- Какво предстои?“, което се проведе в Благоевград. Широкото представителство на спорта бе заради визитата на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Домакин на срещата бе кметът на Благоевград Атанас Камбитов, форумът откриха заедно с областния управител Бисер Михайлов. Единствен представител на местната власт от региона, освен домакините, бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Фокус в дискусията, анонсираща обучението, бе създаден от участниците, а именно – спортът в училище и отговорността на спортно и просветно министерства да балансират присъствието на едното в другото. Защото ужасът не е тайна за никой родител на дете спортен талант – често децата и родителите са изправени пред ултимативния избор – спортът или училището. Че е така и министърът не отрече и единодушни са, че световната практика е спортът да бъде в училището, част от училището и живота на децата ни. Министър Кралев подчерта, че това е сред приоритетие в работата му. Иначе кметът на Благоевград Камбитов, като домакин на срещата, приветства министър Кралев и присъстващите и изрази убеждение, че България ще изпълни мисията си успешно. „За нас е удоволствие да бъдем домакини на тази среща „Бъдеще в Европа – Какво предстои. Благодаря на министър Кралев и екипа му, че избраха Благоевград за тази среща.

Смятам, че за това е натежал фактът, че Благоевград е млад град, тук има и много добре изградена спортна инфраструктура. Само за последните 6 години, изградихме спортни зали, реновирахме интерната, направихме нов плувен комплекс, десетки спортни площадки. В момента изграждаме стадион. Стремим се да създаваме условия за всички желаещи да спортуват. Всички тези бази се поддържат и предоставят за ползване на спортните клубове безплатно. Смятам, че много малко общини в България имат такава практика“ каза в част от приветственото си слово кметът д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че в Благоевград се организират множество турнири от национален и международен характер.

Във форума представена бе и друга спортна община, община със славна спортна история, дала много имена на шампиони в различни дисциплини, община, в която спортът е на пиедестал и днес, община Симитли. Апостол Апостолов бе единствен представител на местната власт от региона, освен домакините.
В свое приветствие министър Красен Кралев потвърди, че е избрал Благоевград за това обучение, защото Благоевград е един от най-младите градове в България. „Искам да благодаря на г-н Камбитов на областния управител, за сътрудничеството, което имаме през последните години. Бихме могли да направим още много неща, които да бъдат в помощ на спортните клубове. Смятам, че Община Благоевград е един от най-добрите ни партньори“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Модулите на обучението бяха представени от Виктория Славкова, бъдещ ръководител на РГ „Спорт“ – подробности за приоритетите на Българското председателство в сектор „Спорт“; събития в България, Веселина Георгиева, бъдещ секретар на РГ „Младеж“ – подробности за приоритетите на Българското председателство в сектор „Младеж“; събития в България. Веселина Георгиева, бъдещ секретар на РГ „Младеж“ – подробности за приоритетите на Българското председателство в сектор „Младеж“; събития в България. Водещ на срещата бе Ралица Мутафчиева. По време на обучението, бе засегната още и темата, свързана с добрите практики и възможностите за реализация чрез програма „Еразъм + Спорт“. В края на обучението се проведе дискусия за обсъждане на приоритетите в сферата на младежта и спорта за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Pin It