Климатолог: От 30 години не е имало толкова продължително застудяване

От утре се очаква нова порция обилни снеговалежи, но само в Родопите и по Черноморието, а от четвъртък ще има затопляне в останалата част на страната. Това прогнозира в студиото на БНТ климатологът Георги Рачев.

По думите му температурите няма да спадат по-ниско от това, което са в момента.

Ниските температури над страната се оказват уникално явление, по думите на климатолога Георги Рачев. И то не защото и преди не са падали до толкова ниски стойности, а защото този път студът и леденият вятър се задържат по-дълго време.

“Тази обстановката е уникална поне за един период от 30 години поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените дни, се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден, да имаме максимална температура -2, а ние имахме максимална температура -11,5. Вятърът трябва да стихне, за да омекне и времето”, допълва още Рачев.

Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в източното Средиземноморие и това, което се вижда в момента това е валежната зона и сините петна над Източна България това са новите порции снеговалеж в Източна България и Родопите.

Снеговалежите започват още утре привечер и ще продължат и в сряда. Над останалата част от страната в същия този период от четвъртък до неделя ни чака леко затопляне – на юг термометрите може да прескочат и 0-та. Следващата седмица ново захлаждане, но без да бие рекордите от последните дни.

Иначе ни чакат още два циклона през следващите зимни месеци. Те ще натрупат доста сняг, който ще осигури добри условия за ски по планините чак до Великден.

Февруари ще е по-топъл, с повече валежи, очаква ни и топла пролет, прогнозира Георги Рачев.

Pin It