Как сами да си направим интересни мебели

Мебелите тип „направи си сам“ винаги са били модерни и актуални, както и винаги много оригинални.  Какво е очарователното в нетрадиционните неща, които са събрани в една мебел, на които се чудим как изобщо са попаднали там, където не им е мястото.  Обяснението е толкова лесно! Първо – започваме с мисълта, че можем да направим от нищо нещо. От старото – ново и от грозното – красиво. Второ – чувстваме се полезни, защото можем да направим нещата сами. Трето – превръща се в хоби и ни се иска да правим още и още неща с ръцете си.

Ето как започват идеите – нещото не ни се изхвърля и мислим как да го поправим. Тази част от нещо много прилича на друга част, а е по-здрава. Затова действаме.

  1. От автомобилни гуми – маси, табуретки и други неща. Гумите са си гуми – трудно се „развалят“. Вземете две и направете интересна ниска маса, върху която сложете стъкло за плот. За целта ще са ви необходими и винтове, с които да закрепите гумите една за друга, боя в подходящия цвят или няколко бои, които ще смесите, за да го постигнете и боядисате. За табуретки пак бихте могли да ползвате гуми, но вместо стъкло отгоре, да сложите дървена плоскост и да покриете с мека тапицерия. Друг вариант за табуретките е да напъхате гумите в предварително ушити калъфи в желаните цветове.
  2. Ниска масичка за кафе на поставка от навити на руло вестници. Много ефектно и тип „градски стил“. Можете да използвате и навити на руло списания, които и без това се чудите какво да правите. Подгответе рулата и ги залепете да стоят стегнато на дебел сноп. Вътрешната част на снопа фиксирайте с винтове и лепило, след това допълвате с още рула около тях. Стегнете ги с колани или някакви текстилни ленти. Залепете ги за стъклото отгоре и дървена основа долу (да се получи като макара). Готово.
  3. Етажерка с чекмеджета от стари панери и кошници. Ако имате стари кошници и плетени панери и се чудите за какво ли ще ви потрябват, имаме добър пример за вас – превърнете ги в чекмеджета на някоя етажерка или рафтове. Освен чекмеджета може да станат кошове за играчки на децата ви.
  4. Мека мебел – диван, канапе или сепаре. За тази цел са ви нужни европалета за арматурна рамка, като според местата за сядане можете да заковете по два палета един върху друг за всяко място, по един за облегалка отзад и два отстрани за подлакътници. Тапицерията може да я направите от мек дюшек или дунапрен и облицовате с подходящ плат или калъфи. Наредете сходни по цвят и материя възглавници за облегалките и всичко е готово.
  5. Чудите се какво да правите с тръбите, останали от парното? Трябва да знаете, че тръбната мебел е много ценена. Нарежете ги и ги боядисайте, след което ги заварете под формата на стойка за ниска масичка. Този стил се нарича футуризъм и е голям хит!
  6. Етажерка за кърпи в банята от старата стълба. Ако стълбата ви се струва, че вече е твърде стара и няма да може да ви служи, можете да я монтирате в банята си и да сложите различни летви и табли, върху които да наредите сухи кърпи на руло, козметичните ви аксесоари и сапуни.
  7. Столчета – пънчета. Различни устойчиви кютуци от дървата ви за огрев могат да свършат чудесна работа, вместо да ги горите. Измийте и почистете пъновете, изтържете кората и лакирайте с лак за мебели. На мястото за сядане бихте могли да ушиете меки възглавници, върху които седенето да е удобно.

Готовите нови мебели, които сами сме си сътворили изместват по функция старите и ненужни вече. Какво ще ги правите – вие решавате, но май няма да е добре да задръстите с тях мазето или тавана. Бихте могли да ги разчистите с помощта на фирма за извозване на стари мебели. Момчетата предлагат услуги по извозване на стари мебели в Благоевград. Това означава че подобен вид бригади демонтират, товарят и транспортират всичко до депо за отпадъци.