Истински фурор предизвика пожарникарския маркуч сред децата в Благоевград

Пожарникари детски панаир Благоевград

Истински фурор предизвика пожарникарския маркуч сред децата на Благоевград, видя фоторепортер на Blagoevgrad.eu. Стотици благоевградчани, заедно с малчуганите си, се включиха в над 40 културно- образователни инициативи на площад „Македония” и площад „Георги Измирлиев“ от самото начало на „Детски панаир”. Една от най-големите атракции бе охлаждането и разпръскването на водна струя чрез пожарникарски маркуч. Всяко дете имаше възможността да се изяви като млад пожарникар, а под струите на водата десетки хлапета успяха да се прохладят.

Началото на първия ден бе поставено с приказка, пресъздадена от Общински куклен театър пред операта. Децата имат възможност да творят сапуни, да бъдат моделиери, да изработват различни фигури от различни материали в ателиета, разположени на площада. В рамките на панаира има и работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство и много други. Децата на Благоевград се запознават с интересни факти за света и природата в специално ателие по наука, а на площад „Георги Измирлиев“ специалисти от National Geographic показват на малчуганите различни опити, запознават ги със света на флората и фауната. За почитателите на книги има и шатра „Книгомания“, в която могат да се прочетат различни факти за заобикалящия ни свят.

Изключителен интерес при по- малките предизвика арт рисуването върху лицата им. Гримьори преобразяват малчуганите в различни герои.

Танцово- музикална програма представи и талантливите деца на Благоевград, които пък вдъхновиха малките зрители да пеят и танцуват. За желаещите да станат звезди, се предлагат и бързи курсове по барабани пред градската баня, където също има позиционирани ателиета. Детски смях, игри,музика и забавление изпълват градските пространства в „Детски панаир“, като инициативата ще продължи до 18.00 часа днес, а утре / 05.06.2016/ започва отново от 10.00 часа. В „Детски панаир“ се включват и Център по изкуствата, Обединен детски комплекс, Народно читалище “Никола Вапцаров 1866”, Регионален исторически музей, Младежки дом и гости от Крупник.

„Детски панаир“ е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии).

Пожарникари детски панаир Благоевград 3 Бой с възглавници детски панаир Благоевград 1

Пожарникари детски панаир Благоевград 4 Пожарникари детски панаир Благоевград 2 Бой с възглавници детски панаир Благоевград

Видео:

Pin It