„Искаме природа, не искаме бетон”, скандираха протестиращи в Благоевград

Около стотина души излязоха на протест в защита на Национален парк Пирин. Хората се събраха на площадното пространство пред Мол “Ларго” в Благоевград, където издигнаха плакати “Искаме природа! Не искаме бетон”, “Спаси Пирин”, “Пирин не е баница”.

Протестът е срещу беззаконноста – и на местно и на най-високо национално ниво, водеща до унищожаване на българската гора и природа.  Протестът не е просто срещу “втори лифт” или против развитието на ски туризма, а срещу незаконният начин по който това се случва. Протестът е на граждани, които искат да живеят в нормална държава, уточняват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, обясняват организаторите.

Протест в този час се провежда и в други градове на България.Pin It

One Comment - Write a Comment

Comments are closed.