Инспекцията по труда е констатирала десетки нарушения при санирането в Благоевград

Десетки нарушения на трудовото законодателство и изискванията за безопасност при санирането на жилищните блокове в Благоевград констатира областната Инспекция по труда. Масовите проверки на фирмите, които изпълняват договори за саниране на сградите, започнаха след трагичния случай преди две седмици, когато работник падна от скеле и загина на място.

Според доклада от проверката той е бил нает по граждански договор, не е имал лични предпазни средства и скелето не е било обезопасено. Нарушенията се повтарят и при следващите проверки на 15 обекта, където инспекторите са констатирали 68 нарушения, рискуващи живота на работниците и на минаващите в близост до сградите, повечето от които нямат надеждни огради.

“Често срещано явление е и отказа за съдействие от страна на работещите, които тръгват да бягат и отказват да попълват декларациите, които им раздаваме, за да установим дали имат сключени писмени трудови договори, работното им време и заплащането. Много проблеми имаме”, заяви Славянка Симидчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград пред БНР.

На три от обектите, които се санират, са издадени актове за спиране на дейностите, заради необезопасени скелета, десет са консттираните случаи на работа без трудови договори. В същото време Благоевград е обявен за лидер по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Много от живеещите в тях обаче се оплакват от некачествена работа на фирмите.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Чак сега ли рабрахте че работят некачествено ? Просто половината от парите за проекта отиват за кмета, затова пестят от материали и работят без договори, без каски, и без какво ли още не !!!

Comments are closed.