Идват по-високи сметки за ток заради повишеното потребление в жегите

Задават се солени сметки за ток заради повишеното потребление в жегите. Дори и в пиковите часове това лято обаче рекорд не е отбелязан. Според данните на Електроенергийния системен оператор най-голямо натоварване от началото на седмицата е имало в понеделник, в ранния следобед – тогава надхвърля 5000 мегавата, съобщава bTV.

Летен рекорд в потреблението на ток обаче е регистриран преди 2 години – на 30 юли.Всички, които ползват интензивно климатиците през лятото, неизбежно ще го усетят в сметките си. Все пак от електроразпределителното дружество в Западна България успокояват: „Като цяло нямаме данни, че сметките и потреблението ще се увеличат твърде много – товарът на мрежата се е увеличил само с 6% в рамките на две седмици”, заяви Тодор Матев – директор “Продажби на дребно” в ЧЕЗ.

В жегите може да се опитаме да пестим. Пуснатите щори през деня, уредите с по-висок енергиен клас и по-честото размразяване на хладилника могат да помогнат да намалим сметките за ток.

Ако изключим фурната 10 минути преди края на времето за печене, може да спестим до 20% от сумата, която плащаме за нейната работа. Изключването на уреди от контакта, когато не ги ползваме, може да свали сметките с до 5 на сто.

Същевременно предстои съществена промяна на времето. След продължителния период с изключителни горещини, идва захлаждане, което ще бъде с валежи, на места значителни, силен вятър и гръмотевични бури. Има опасност и от градушки.

Тези процеси вече са факт в централните райони на Европа и дори вече в северозападните части от Балканите.

Pin It