Храм „Успение Богородично“ в село Бараковo отбелязва храмовия си празник със Света литургия

hram_curkva_uspenie_bogorodichno_barakovo

Храм „Успение Богородично“ в село Бараково ще отбележи храмовия си празник със света литургия. Това каза „Фокус“ Отец Светослав Кючуков, свещеник в храма. Литургията започна в 09.00 часа.

„Тази година решихме да направим нещо ново, което поне от както аз съм свещеник тук в Бараково не е правено. За колегите преди мен нямам представа, но доколкото успях да разбера то никой не го е правил. Това е последованието на опелото Богородично, което представлява сливане на вечерната и утринната литургия. По време на това последование, както на Разпети петък се прави опелото на нашия Господ Иисус Христос. То ще започне от 18 часа“, сподели Кючуков.

Свещеникът пожела на всички православни християни да бъдем добри, да се обичаме по примера на Света Богородица, да мисли един за друг, да се обичаме и да си помагаме. Отец Кючуков сподели, че храмът в селото има интересна история, която датира от 1912 година. Веднага след Освобождението на Пиринска Македония от турско робство, сградата която е била митницата от турска страна, бива преустроена и в момента това е нашия храм.

Строежът започва 1913 година, а църквата е осветена през 1920 година от тогавашния Неврокопски митрополит Макарии. В духовно-административно отношение от 1894 година селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия и съответно първите свещенници, които са служили в храма са били горноджумайци, като последният е бил свещеник Аврам Младенов.

Pin It