Хиляди кукери взеха участие в IX общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов награди участници в IX общински фестивал на кукерските игри в Благоевград. Той пожела на участниците, присъстващите и всички жители и гости на града здрава и успешна година, както и да се помнят и почитат традициите.Хиляди участници представиха традиционни обичаи, характерни костюми и игри, с които впечатлиха публиката, която въпреки студа аплодира кукерите по време на фестивала. Плакет получи групата от кв. „Плажа”, която взе участие с „Мъжко хоро” по време на ритуала с хвърлянето на Богоявленския кръст в ледените води на река Благоевградска Бистрица.

Общо 13 групи и над 1500 души се включиха в тазгодишния кукерски фестивал. Компетентно жури, в състав проф. Костадин Динчев, етнографът от РИМ Малинка Стаматова и директорът на ГХГ Иван Милушев, определи и наградите в IX общински фестивал на сурвакарските групи. Награда за „Придържане към традициите” грабна групата от село Логодаж, за „Масовост” бяха отличени кв. „Струмско”, за „Иновации” -село Зелен дол, за „Най- добра маска и костюм”- с. Лешко. Най- артистични се оказаха кукерите от I квартал, а „Най- добра композиция” имаха участниците от село Изгрев. „Най- добра мечкарска група” показаха кв. „Плажа”, „Най- артистични старци”- кв. „Грамада”- I група. За „Най- колоритна младоженска двойка” бе определена двойката от III квартал, а за „Най- добра танцова група”- кв. „Грамада”- II група. Отличието за „Най-добра маска – пародия” отиде в село Покровник, а за „Най- атрактивен образ на злите сили” в село Падеш.

Участниците и тази година бяха заложили, освен на традиционните костюми и образи на младоженци, мечки, така и на актуални образи от ТВ предавания, политика, новини. Те преминаха с хора, танци, игри по бул. „Св. Св. Кирил и Методий” пред погледите на стоците зрители.

Въпреки изключително ниските температури днес, участници и публика се веселиха, пяха и дадоха заявка за успешна година и амбиция традицията в Благоевград да се разраства и става още по- атрактивна. Това се доказа и от участието на най-малките кукери- на 5, 8 месеца и 1,6 години.

Видео:

Pin It