Хиляди гърци излизат на протест за името „Македония“

Атина се готви за митинга срещу употребата на “Македония” в решението по спора между Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици такъв протест събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, а довечера, според организаторите, ще е още по-голям. Очаква се многоброен протест в Атина и организаторите обещават той да бъде най-големият от години насам и споменават числото 1 милион души, предава БНТ. Те ще протестират срещу употребата на „Македония“ в спора за името на югозападната ни съседка.

2 500 автобуса ще докарат демонстранти от гръцките провинции.

Спират се няколко метростанции около площад „Синтагма“, където се намира Парламента и около който ще е основният митинг. Ще има две паралелни демонстрации, като има сериозни опасения те да не се смесят и да възникне конфликт.

Този протест не е само спор за името на Македония, твърдят анализатори. Според тях това е и антиправителствен протест с натиск срещу правителството на Алексис Ципрас.

Този път гръцката Църква подкрепри протеста срещу употребата на името Македония в спора със Скопие.  Национализъм, примесен с гняв срещу политическата система – така анализаторите определят днешния протест. Той започва в 14 ч.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Прагматик · Edit

    Географското име “Македония” е възкресено в Османската империя след Oсвобождението на Гърция от гръцкия политически елит, който през 1844 г. дефинира като техен иридентистки великонационалистически идеал т.н. Мегали (Велика) идея за „Възстановяване на Византия като гръцка държава“! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че от няколко века доминиращ етнос в геграфска област “Македония” е българският, а не гръцкият. Ето от къде произлиза „Македонският проблем” за гърците, към „разрешаването” на който те пристъпват в началото на 20 век чрез етническо прочистване и асимилиране на “македонските” българи. Проблемът пък на ЮгоКоминтерновското политическо творение БЮРМ произлиза от напъните за разграничаване от неговия български етнически корен чрез използване на географското име „Македония” като белег на друга идентичност. Ето защо в очите на цивилизования съвременен свят настоящият конфликт е ирационален , напълно безсмислен и лесно решим. Аргументите от античната история звучат глупаво и смехотворно, да не кажем налудничаво ! Имаме една по-стара (185 годишна) държава с име „Елада”, народът на която днес се самоопределя като „гръцки” и една млада (27 годишна) държава с име „Република Македония”, по- голямата част от народа на която иска да се самоопределя като „македонски” . Решението е елементарно ! За да се предотвратят всякакви злоупотреби и недоразумения с историята и с името на античния македонски народ и държава, най-логичното е да се приеме едно производно име, като например „Нова Македония” за обозначаване, както на държавата, така и на идентичността. Правната коректност обаче изисква тези промени в Конституцията да бъдат подкрепени с ясни и точни исторически аргументи и с отказ от каквито и да са намеци за ирединтизъм и сепаратизъм към съседните държави.

Comments are closed.