Фасовете по гръцките плажове стават все по-голям проблем

Фасовете по плажовете в Гърция се превръщат във все по-голям проблем, предупреждават от местното общество за борба с рака. Около 40% от боклука, събиран по плажовете в страната се оказват угарки и недопушени цигари. Става дума не само за здравето на хората, но и за опазването на природата, се казва с последното проучване на асоциацията, съобщава БНТ.

Типичната гледка на този плаж край Атина включва цигарени фасове. А оказва се, не само там.

От седем години пушенето на обществени места в Гърция е забранено. Рестрикцията обаче не важи за плажа. А мнозина се наслаждават на възможността да изпушат цигарата си именно там. В следствие на това годишно се събират 22 милиарда фаса или 3 и половина тона – като 40% от това количество идват от плажните ивици.

Според обществото за борба с рака трябва да бъдат предприети мерки и порочната практика да бъде прекратена или поне ограничена. Ето някои от предложенията за това – прозиводителите на тютюневи изделия да се ангажират с почистването на плажните ивици или да се инсталират специални урни за фасове. Има и по-екзотични инициативи – пари срещу фасове или кардинални решения като забрана за тютюнопушенето по плажовете.

Pin It