Драгомир Стойнев: Предлагаме преизчисляване на всички пенсии

снимка: БСП

Внесохме в НС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1.07.2017г. на база на средния осигурителен доход за 2013г. Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред медиите в НС. По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии.

Той обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008г. от БСП. Стойнев подчерта че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.

„За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи”, заяви Стойнев.