Десетте правила на успешния бизнес star-up в България

безлихвен заемБългария е пълна с истории на хора, които са стартирали свой собствен бизнес , като са се провалили  шумно и с години носят следите от този провал зад гърба си.

Има и обратните примери, хора, които стартират и успяват. Има ли успехът правила? Да се опитаме да обобщим…

Стартирате бизнеса си. Имате нужда от пари, а нямате достатъчно налични. Можете да вземете безлихвен заем, а да го покриете постепенно, с парите ви от месечните приходи. Дори и да няма такива /което не е за учудване/, постарайте се да го изплащате така, че да не нарушавате условията. Ако ще правите бизнес, трябва да се научите да не нарушавате договорките си.

  • Започвате сам или търсите партньор? Ако сте сам, поемате всички рискове сами. Ако сте с партньор, делите и разходите, но и приходите. Ще го опознаете достатъчно, ако изядете заедно „една торба сол”. Но какво, ако ви се стори прекалено солено още от самото начало?
  • Говорим за бизнес – начинание, в което вие с ум, разум и способности работите за себе си.  Да сложим един предупредителен знак – няколко пъти премислете, ако идеята ви е да бъдете част от мулти-левъл схема, да правите високо-рискови инвестиции с  очаквана бърза печалба, на базата на нечие убедително изказване или пък просто да „опитате няколко неща”. Ако ви се правят експерименти, по-добре си почивайте у дома и не рискувайте.
  • Научете се да не принизявате цената на човешкия труд, без значение вашия или на вашите служители. Това е най-ценната ви суровина и ако вие сам я обезцените, то бъдещето ви няма да бъде бляскаво.
  • Работете за оптимизиране и опростяване на всеки аспект от работния ви процес, което е най-краткия път към професионализма.
  • Не бягайте от техниката, не се страхувайте от технологиите. Който живее в 20 век, трудно би бил успешен в 21 век.
  • Не губете мотивация, нито вие, нито служителите ви. Една армия най-лесно се побеждава, ако тя е загубила вяра и кураж.
  • Бъдете изряден по отношение на данъци, осигуровки и заплати. Това е началото на добрия стандарт в работата.
  • Поощрявайте доброто и не бързайте да наказвате лошото, просто го превъзпитавайте в добро.
  • Ако виждате, че времето минава, а не идва очакваният успех, понякога е по-добре да си вземете временна почивка или просто с време да приключите. Много често не си струва да упорствате, ако успехът е далеч от вас и продължавате само на мускули и спортна злоба.

Приемайте бизнесът като работа, а работата като игра. Единствено тогава ще можете спокойно да приемате и загубите и победите. Каквото и да се случи, всичко продължава.