ЧЕЗ призовава за разумно използване на електроенергията

ЧЕЗ призовава клиентите разумно да използват електроенергия през студените дни, съобщиха от дружеството. Спазването на няколко мерки осигурява може да допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление.

Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването:

– При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.
– През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.
– Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.
– Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.
– Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.
– Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.