Чехия избира президент

Избирателите в Чехия ще изберат в петък и събота един от деветимата кандидати за президент, който ще заема поста през следващите 5 години. Сред претендентите е и сегашният държавен глава Милош Земан, чийто мандат изтича през март, съобщава БГНЕС.

Според проучванията с най-големи шансове са настоящият държавен глава и бившия председател на Академията на науките – ученият физик Иржи Драгош.

Изборите са вторите в историята на Чешката република, при които президентът се определя на преки и общи избори. За първи път в този формат те се проведоха през 2013 г. Преди това президентът беше избран от парламента.

Повече от 8 млн. гласоподаватели може да участват в изборите в страната, чието население е 10,6 млн. Политолози не изключват да се стигне до втори тур за определяне на победителя, като той евентуално ще се проведе на 26-27 януари.

Социологическите проучвания показват, че в първия кръг нито един от кандидатите за най-високия пост в държавата няма да може да събере над 50% от гласовете, за да си осигури победа.

Pin It