БСП ще сигнализира прокуратурата за кмета на Рила

„От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема – безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника, много хора са освободени от работа, а младите напускат общините, областта, а много и страната. Нашето предложение, след спечелване на парламентарни избори, е създаване на фонд „Индустрия“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите в Кюстендил след поредното изнесено заседание на ИБ на партията. Тя обясни, че става въпрос за фонд с държавни средства 500 млн. лв., които държавата да инвестира в райони с висока безработица за откриване единствено и само на производствени предприятия.

Условието, по думите й, ще бъде да се кандидатства с проекти за производство- да се разкриват работни места и да се привличат млади хора на работа. Лидерът на левицата обясни, че се набляга на малки и средни предприятия в икономиката, защото именно те са гръбнакът на българската икономика. „В платформата на БСП ще предложим за човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години“, обясни Нинова. Тя подчерта, че в платформата на БСП са залегнали и други мерки, които да стимулират българското производство и икономика, която да създава работни места и да генерира приходи, които да се използват за социалната сфера.

По втория проблем с порочните практики на местни феодали- кметове на ГЕРБ, Нинова заяви, че има въпрос към Цветанов, който казал, че БСП ще прави кампания с фалшиви новини. „В тази кампания БСП ще предлага решения на проблемите, които те създадоха и оставиха. Питам го- фалшива ли е новината за повдигнатото обвинение днес на кмета на Пловдив за нарушения в обществени поръчки?“, попита председателят на БСП. Нинова заяви, че такъв кмет на ГЕРБ има и в Рила, и БСП ще сигнализира за него главния прокурор. Този кмет е нарушавал процедури по строителство, в конфликт на интереси е, защото назначава семейството си на работа в общината.

„Масови нарушения, злоупотреби, плашене на хората по общини. Това не са фалшиви новини. Те дойдоха от хората”, обясни председателят на БСП. Нинова бе категорична, че решението е- ревизия, разследване, отговорност и наказание на такива политически фигури на ГЕРБ. „Защото става дума за кражба на средства, необходими и в социалната сфера, и в здравеопазването, и в образованието”, обясни лидерът на социалистите. Тя подчерта, че една от целите на срещите е да бъдат чути хората- какво предлагат и какво казват.

Корнелия Нинова каза, че по време на изнесеното заседание са били обсъдени и национални въпроси. „Тревожната инфорамция от вчера е, че сме поискали помощ от Румъния и други съседни държави, защото не ни достига електроенергия и правителството е посегнало на студения ни резерв”, изтъкна Корнелия Нинова. Тя постави и следните въпроси: „Показват ли тези факти правотата на твърденията ни, че България има нужда от нови мощности? Къде отиват твърденията на опонентите ни, че произвеждаме прекалено много енергия и няма къде да изнасяме, нямаме нужда от нови мощности?”. Тя добави, че става актуален въпросът за изграждане на нови мощности предвид намерението на БСП да развива икономиката и производството.

Pin It