България официално пое председателство на Съвета на ЕС

Официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. Официални гости на церемонията бяха президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

„Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион“, това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск . Той произнесе речта си на български език, като започна със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. „Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, каза Туск.

Министър-председателят Бойко Борисов помоли за благословията на патриарха и посочи, че в Библията е казано, че без Господа не може нищо да се направи. „През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат. От една страна ние трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него“, каза още той.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че председателството съвпада с ключов момент и че са в ход ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС. „Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България. Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък“, каза той. „Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската армия и полиция и европейските им колеги. Антонио Таяни изрази надежда българското председателство да „павира“ пътя за по-доброто сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани.

В своята реч президентът Румен Радев заяви, че 13 века България е Югоизточната порта на Европа и посочи, че това е скъпо платен исторически опит. „Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“, каза още държавният глава. Председателят на парламента Цвета Караянчева изрази убеждението си, че българските народни представители ще дадат своя принос към формирането на ключовите европейски политики. „Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза“, каза още тя.

В официалната си реч министърът на българското председателство Лиляна Павлова заяви, че България има какво да даде на Европа – от богата култура, история, традиции, фолклор и изкуство, до иновациите, технологиите, знанията и таланта на българите. „Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така сме се съхранили 13 века, така вярваме, че ще запазим и ще просперира ЕС, а не ако се делим на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад, а само чрез обединението около това, което ни сближава“, посочи министър Павлова.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости разгледаха интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция беше прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи. На фона на официалния старт на европредседателството в столицата се проведоха няколко протеста. Въпреки обещаните допълнителни 100 млн. лева за заплати на служителите в МВР синдикатите от системата проведоха планираните за деня протестни действия и десетки служители „посрещнаха“ делегациите, пристигащи за официалното откриване на българското председателство, с плакати, които гласяха, че българските служители в МВР са най-ниско платените в ЕС и получават основна заплата в размера на 340 евро. По същото време се проведоха и поредните протести “за” и “против” изграждането на втори лифт в Банско, в които се включиха хиляди граждани. По-рано през деня на пл. „Народно събрание“ се проведе мирно шествия в подкрепа на Истанбулската конвенция, а в градинката между Народното събрание и Софийския университет се състоя протест за правата на пенсионерите./Фокус/

Pin It