Благословено с най-сладките кестени село събра гости и местни на вкусен празник

Празникът на брежанския кестен – “най-вкусният” и най- цветният в община Симитли, организиран от сдружение “Хора и традиции” и кметството в Брежани със съдействието на община Симитли, отново събра днес в пиринското село много гости отблизо и далеч.

Тази година той премина под знака на предстоящото честване на 170-годишнината на местния храм “Свети Димитър” – едно от най-старите действащи огнища на православната вяра в Югозападна България.

В навечерието на осмото издание на вече традиционния есенен празник на кръгла маса в Югозападното държавно предприятие в Благоевград специалисти разискваха проблемите и перспективите за развитие на кестеновите насаждения в района на Брежани и грижите за съхраняването на този уникален природен дар. Днешното празненство започна с откриването на изложба с творби на участниците в завършилия преди дни тук пленер “Живопис 2017” на тема “Българската гора”.

В Брежани сутринта се състоя и тържествено заседание на Общинския съвет, на което със званието “Почетен гражданин на община Симитли” бе удостоен инж. Костадин Чонков, дългогодишен директор на някогашната мина “Пирин” в Брежани. Снежана Стоименова представи биографията на уважавания инженер, който е помогнал много за развитието на община Симитли. „Любовта му към хората, добротата и човечността му е главният двигател на неговия живот. Той е строг, но справедлив, благодарение на управленските си качества, село Брежани се превръща в китно и благоустроено миньорско селище с богат културен и спортен живот.

Благодарение на минното предприятие са оборудвани всички библиотеки в община Симитли“, посочи Стоименова в представянето на новия почетен гражданин на община Симитли. От своя страна развълнуваният Чонков, благодари искрено за голямото признание и отбеляза, че Брежани остава завинаги в сърцето му.

По-късно празничната програма и народното веселие започнаха, а на площада се понесоха уханията на печени кестени, от които всеки имаше възможност да вкуси. Гостите опитаха и от топлите питки, баници, характерни местни ястия с кестени и други вкусотии, приготвени от гостоприемните домакини на Брежани и техните приятели от Делчево, Македония, които бяха подредени в кулинарна изложба.

Кметът на Брежани Благой Стефанов и председателят на сдружение “Хора и традиции” Румяна Панова казаха “Добре дошли” на многобройните гости и дадоха отчет за изминалата година. „Тази година със съдействието на община Симитли и ЮЗДП Благоевград засадихме нови фиданки“, отбеляза Панова

Кметът на Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство, от това, че селото е притегателен център за толкова много хора, благодарение на кестена за осма поредна година. „Радостен съм, че в село Брежани се провежда един прекрасен празник. Трябва да съхраним смисъла на този празник, а именно кестеновите гори.“

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също не пропусна да поздрави всички. „Този празник е толкова истински и голям преди всичко заради хората. Село Брежани е и благословено от Бога и от природата, тъй като в района се раждат най-сладките кестени в цяла Европа. А тук, както и в цялата община, добави Апостолов, традициите, българщината и българският дух са живи и ще пребъдат.“

Георги Събев, който е представител на Европарламента поздрави гостите и организаторите, като пожела много богати реколти и големи кестенови гори. Концертна програма започна с участието на Танцов ансамбъл „Веселие“ – Симитли, след тях на сцената се качиха Фолклорен ансамбъл „Разложки мераци“ – Разлог, брежанските баби, детската певческа група на Брежани, Танцов ансамбъл от Делчево, Р Македония, а оркестър за хоро и Йорданка Варджийска допълниха най- цветния празник в общината, като вдигнаха всички на дълги хора на площада.

Pin It