Благоевград се включва в Световната седмица на кърменето

От 1 до 7 август 2017 г. за 25-ти пореден път отбелязваме Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. По този повод на много места в България, в това число и в Благоевград, ще бъдат проведени множество инициативи.

Мотото през тази година е: „Подкрепяме кърменето заедно“ и е насочено към постигане на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, поставени от световните лидери през 2015 г.

Кърменето е неотменна част от устойчивото развитие и глобалните усилия за здравето и благополучието на децата и майките, а в много страни допринася и за оцеляването и за  изкореняването на глада.

Акцентът на Световната седмица на кърменето тази година е върху това как с обединени усилия можем да работим по-добре за общото благо. Необходими са нови, работещи партньорства и политическа, медийна и обществена подкрепа, за да може кърменето да заеме своето място като най-добрия избор за храненето и развитието на бебетата. Институциите, медицинските специалисти, доброволческите организации, цялото общество – всички заедно играят ключова роля в подкрепата на майките.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Програма за Благоевград:

Дата: 03.08. 2017г. (четвъртък), 10 ч.

Място: Академия за бебета, деца и родители КиндиРу

(Адрес: Благоевград, ул. “Свобода Бъчварова” № 1 – бившият детски кът на пицария “Прего”)

Тема: “Подготовка за кърменето и първи дни с бебето”

Лектор: Ирена Газиева, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, 0884 811 620;

Срещата е подходяща за бременни жени, които искат  да се подготвят успешно за кърменето, както и за майки с малки кърмачета.

Дата: 04.08.2017г. (петък), 10 ч.

Място: Ресторант “Рай” – алея Бачиново

Тема: Неформална кърмаческа среща на открито

Водещ: Ирена Газиева, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“,  0884 811 620.

Pin It