Благоевград почете 166 години от рождението на Георги Измирлиев

С ритуал по полагане на венци и цветя Община Благоевград почете 166 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето. Ритуалът започна с химна на Република България, в изпълнение на Биг Бенд-Благоевград. В церемонията се включиха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани. Специално за годишнината в Благоевград пристигнаха и ученици от  121 СУ „Георги Измирлиев” София – район Триадица.

По време на ритуала пред бюст-паметника на Г. Измирлиев – Македончето възпитаници на V СУ – Благоевград, чиито патрон е революционера, припомниха част от живота и делото му. Непосредствено преди церемонията на площад „Г. Измирлиев“, паметта на националния герой бе почетена и в двора на  V СУ, където бяха положени цветя, а ученици засадиха дървета. Програмата продължи с  посещение на къщата-музей на революционера в кв. „Вароша“, където специалисти от Регионален исторически музей Благоевград  представиха биографията на  героя,  а представители на клуб “Традиция” демонстрираха оригинални четнически униформи и оръжия.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Pin It