Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието, информира Нова тв. Целта е повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда в бъдеще.

„Математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. За тях няма да има ограничения в приема”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Държавното финансиране за други 15 неприоритетни специалности могат изцяло да бъдат спрени. Като “Икономика” и “Администрация и управление”. Висшите училища, в които не бъде утвърден държавен прием, ще могат да продължат да обучават студенти по тези специалности, но платено.

„Тези, в които бих казал, че в най-голяма степен избуя и се увеличи през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование – търсене заради самото висше образование, не заради реализацията”, добави министър Красимир Вълчев.

От Съвета на ректорите подкрепят идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Парите за тях вече ще се осигуряват от хазната, а ректорите ще решават какъв да е размерът им и на колко студенти да се дават.

Допълнително ще бъдат финансирани и филиалите на университети в бедни региони на страната като Враца, Видин, Смолян и Кърджали – с цел висшето обучение там да се съхрани.

Междувременно стана ясно, че нито едно висше училище у нас не е успяло да запълни план-приема си през настоящата учебна година.

Запазва се тенденцията университетите да обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата. Празни на академичната скамейка са останали близо 23 000 места в цялата страна.

Незаетите места в Софийския университет „Св. Климент Охридски” са 1500 или около една четвърт от предварително планираните близо 7000.

Рекорд обаче имаме в Икономическия университет във Варна. Нереализиран там е останал почти половината от план-приема – това са близо 2000 празни студентски места.

Pin It