Ансамбъл „Малешевци” при читалището в Микрево спечели сребро от Международен фестивал в Македония

На деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Велигденски средби” – Ораовци в местността на манастира „Св. Георги”, танцовият ансамбъл с гл. художествен ръководител Любомир Марянски и ръководител – Станислава Панчева представиха достойно община Струмяни и Р България сред 23 танцови ансамбли между които: два – от Сърбия, два – от Хърватска, един – от Косово и 15 – от Р Македония.

На фестивала участва и певческата група при читалището в Микрево, която извън конкурса, докато журито заседаваше, изпълни кратка програма.

Фестивалът се организира под патронажа на Министерството на културата на Р Македония и община Радовиш, и домакинството на ФА „Китка”- дългогодишен участник и приятел на „Малешево пее и танцува”- Микрево.

Младите танцьори на община Струмяни представиха 12- минутна танцова композиция от малешевски танци и шопски игри по авторска хореография на Любомир Марянски.

„Децата са фантастични и се е било под конец” – обобщиха членовете на журито спектакъла на младите танцьори от Струмяни, които са в готовност за нови творчески върхове в още два международни фестивали в Р Македония в началото на юли 2013: – в Охрид и Кичево.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев сподели, че е особено горд от постиженията на младите танцьори и певците при читалището в Микрево, защото ансамбълът работи активно едва от година, а вече е със сребърен плакет. Във време на духовен срив – каза той, – нашите танцьори, под талантливото ръководство на Любомир Марянски и Станислава Панчева, прославят българската култура и общината ни. И ние като ръководство ще продължаваме да подпомагаме активно създаването на културни продукти, инвестирането в духовността, в децата и младите хора, в съхраняването на традициите и българщината. За мен сребърният плакет на АНПТ ”Малешевци” е изключително красив подарък, който ни направиха младите хора в навечерието на най-българския празник – 24 май! Искрено им благодаря. Пожелавам още много медали и върхове на българска и международна сцена.”