Да правим повече случайни актове на доброта

akt na dobrotaРасте интересът към актове на случайна доброта. Ако погледнем по-надълбоко в нещата ще стигнем до извода, че всеки е отговорен за собственото си щастие. Това включва и хората около нас, както и начина на живот на тези хора. Не случайно в България е един омагьосан кръг, всички са намръщени, нацупени, негативни. Или поне всички. Чували ли сте как в чужбина съседите всяка сутрин Ви поздравяват с усмивка на лицето си? Коментирали сте го нали? Дори да знаете, че са лицемери, че не се усмихват истински. Замислете се, ако виждаме и в България по-често засмяни хора, няма ли да е по-добре за всички нас? Това е друга тема, която е много близка до случайните актове на доброта. Връщаме се на тях.

Случаен акт на доброта (random act of kindness) е едно ново за България начинание, но много популярно по света, което има няколко малки и същевременно много важни функции. Счита се за безкористно дело, което има за цел да повдигне духа на някого. Тук е важно да разясним, че то не е задължително да е под формата на нещо много скъпо и голямо. Понякога е достатъчно само да се обърнат пет минути внимание на отсрещния, който го виждате, че плаче в даден момент, например. Или да поднесете интересен подарък на непознат, който сте правили с много любов (нещо ръчно изработено). Най-важното при акта на доброта е, че трябва да бъде направено с огромно желание и да не се очаква нищо в замяна.

Спомняте ли си случаят, в който непознати оставяха в столицата пликове с 10 или 20 левови банкноти. Бяха написали бележка, да споделят в социалната мрежа снимка, след като ги намерят? Сега ще Ви разкажем и друг случай, станал в САЩ.

Почуква се на вратата на къща, жената отваря и към нея се подава ръка, държаща плик. Възрастен мъж казва да се приеме този плик и да го отворят на спокойствие.

И така при отварянето на плика, героинята в разказа останала толкова шокирана, че едва се задържала на краката си. Вътре открила сума пари и бележка. “Моля приемете този дар като акт на случайна доброта” пишело в писмото. “Уважаван член на нашето семейство голяма част от живота си посвети в помощ на хората и сега ние продължаваме традицията да помагаме на различни хора.”

Жената, получила подаръкът, останала толкова приятно изненадана, че побързала да сподели в социалната мрежа с приятели. Споделила с радост, че парите са дошли в един от най-подходящите моменти за семейството и. Майка и била болна от рак на яйчниците и в продължение на три години се борили с тежката и коварна болест.

Именно този акт повдигнал духът на семейството.

Не знаем дали си давате сметка колко много биха помогнали подобни актове на доброта. Ние имаме нужда от ежедневни актове на доброта.

Със сигурност ще подобрим начинът си на живот, ще променим възгледите си и мирогледът си.

В заключение на новината по отношение на актове за доброта ще споделим с Вас няколко примерни идеи, чрез които можем да допринесем за по-доброто настроение:
Ето примерни актове на доброта:
– да помогнете на съученик, който закъсва по даден предмет (в случай, че сте ученици), вместо да му се подигравате, че е двойкар. Същото важи и за колеги в университет или на работното място
– да почистите някое място, през което редовно минавате и Ви прави впечатление, колко силно замърсено е
– да направите комплимент на някой, който има нужда от него
– да подслоните някой под чадъра си в дъжда
– да помогнете на някой да си намери работа или да сбъдне своя мечта
– да подарите храна на някой бездомник или просто поговорете с него
– да купите нещо за човека след вас на опашката
– да успокоите плачещ човек, който виждате на спирка, в болнично заведение или където и да било
– да закупим топла супа или чай на хора, мръзнещи в студа поради някаква причина – било то просия или нещо друго…

Очакваме и от Вас идеи за да попълним заедно този списък.

Pin It