5% увеличение на цената на хляба, прогнозират производители от Благоевград

Производители на хляб и хлебни изделия в Благоевград предвиждат увеличение на цените с около 5 % от месец септември. Причината за планираното поскъпване местните хлебопроизводители обясняват със скока на цената на тока и вдигането на минималната работна заплата, предава БНТ.

Димитър Бакалов е сред най-големите хлебопроизводители в Благоевград. Собственик е на пет пекарни и при него работят повече от 40 души. Разказа ни, че от седем години не е променял цената на хляба и закуските. Затова тази есен обмисля да има поне малко увеличение.

“Нормално е, поне аз така мисля, всяка година да се увеличават по 5-10 стотинки, за да могат да се вдигат и заплатите на хората. Не може да се вдигат минималните заплати, не може да се вдигат праговете, не могат да се вдигат осигуровките, не може да се вдигат ток и някои други неща, а заплатите да не се увеличават”, коментира Димитър Бакалов, хлебопроизводител:

За да дава по-големи заплати на хората, от следващия месец Димитър Бакалов ще вдигне цените.

Сега 1 геврек струва 1.10. От следващия месец, по предварителни данни цената му ще бъде 1.20 лв.

Според Бакалов ниското заплащане в града и региона е накарало много млади хора да търсят реализация на друго място.

„Градът се изпразва, няма работници, нямаме работна ръка, нямаме нищо само заради това, че в София и Лондон дават по-високи заплати. Тази професия наща няма никакво бъдеще понеже няма кой да работи”, допълни Бакалов.

Хлебопроизводителят обеща, че повишението няма да бъде с повече от 10 стотинки, за да не загуби потребителите.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Оня с коня · Edit

    Няма това онова, давай им на хората по 1000-1200лв заплата пък да видиме дали ще бягат?! Все едно в Благоев няма монопол, който се е разбрал да не плаща повече от 400-500лв и сега реват, че нямало хора, еми балъците умряха псевдо бизнесменчета, а пък нашите родители дето ги плашехте с това, ако не ти харесва си тръгвай се пенсионираха вече и нас не ни е страх да си търсим късмета!

Comments are closed.