25-годишният Светослав Попов улови кръста на Богоявление в Благоевград

25-годишният Светослав Попов извади кръста на Йордановден от ледените води на Благоевградска Бистрица. Късметлията е от Благоевград и учи в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Младежът е от групата Благоевград – център и участва в ритуала за 6 поредна година, но за първи път успява да хване Светия Кръст. Той си пожела най-вече здраве и късмет. Божият символ хвърли в реката игуменът на Роженския манастир Епифаний след тържествена Света литургия, отслужена заедно със свещеници от църквата „Въведение Богородично”. Около 50 души взеха участие в надпреварата, за да пробват късмета си. Групата от кв. „Плажа” и тази година поведоха мъжко ледено хоро с високо вдигнат трибагреник под съпровода на гайда и тъпан.

Борбата за божия символ бе наблюдавана от стотици благоевградчани, които въпреки лошото време бяха окупирали двата бряга на реката и моста срещу кв. „Вароша” oще час преди събитието. Според преданието, който извади кръста на Богоявление, ще е честит и здрав през цялата година. През 2016 година Богоявленският кръст бе изваден от 21- годишния студент Йордан Богоев.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Традицията повелява на Йордановден да се влиза в ледени води за здраве. Според библейския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител. Според поверията замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Богоявление се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.


One Comment - Write a Comment

Comments are closed.