10-ти пореден протест в защита на Национален парк Пирин в Благоевград

Днес в Благоевград на площад „България“ (пред Ларго мол) в 18.30 часа ще се проведе протест в защита на Национален парк Пирин. Това е 10-ти пореден протест в най-големият град на Пиринския край.

Този път протестът е под наслов “Палатки на бетона” и участниците ще разпънат палатки в центъра на града и ще попитат членовете на правителството и минувачите дали смятат, че е удачно да се къмпингува на бетон?

Дали след като унищожим природата Пирин ще ни носи същата радост и разтуха?

Дали искаме да завещаем на децата си Пирин окован в бетон, а държавата окована в беззаконие и произвол..?

Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин.

Протестът е и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят застрояването им. Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите.

Освен в Благоевград протести днес ще се проведат и в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Свищов, Сливен, Бристол, Виена и Париж.

Протестиращите продължават да настояват за:

 1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
 2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

  3. Обявяване на реалния собственик на концесионера “Юлен” АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
 3. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

  5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
 4. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
Pin It

5 Comments - Write a Comment

 1. Поредната циркаджийска изява на псевдо еколозите – този път с палатков лагер по улиците. И докога ще продължавате да тиражирате лъжите им, че 48% от парка ще бъдат застроени. И малките деца разбраха, че няма такова нещо.

 2. Георгиев · Edit

  Докога платените псевдо-еколози ще тормозят Благоевград?

 3. И 100 протеста да направят, няма как да докажат правотата си. Просто няма никаква логика в зелените протести.

 4. Това са група безделници, които се чудят с какво да си запълнят времето и хич не трябва да им се обръща внимание.

 5. Виктория · Edit

  Уж за защита на Пирин, ама искат оставки на правителството и нови избори. И после твърдят, че не бил политически протеста. Още в първите дни от Да, България застанаха в челните редици, за да подкрепят и дават тон на тия протести. После като ги надушиха се изпокриха лидерите и сега само партийните членове ходят да грачат по улиците на София.

Comments are closed.